ΑΡΧΙΚΗ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ABOUT US

Chalil & Σταύρος

Η ιστορία τους

Η αγάπη για το θέατρο και την Ελλάδα δημιούργησε μια δυνατή φιλία

Όταν άφηνε ο Chalil την πατρίδα του, το δοκιμαζόμενο Αφγανιστάν, σε ηλικία μόλις 14 ετών, ξεκινούσε μια ιστορία που χρόνια αργότερα θα παρομοίαζε ο ίδιος με το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες». Με τη σπουδαία αυτή τραγωδία, ο Chalil ήρθε σε επαφή ως μέλος μιας θεατρικής παραγωγής στην Ελλάδα, ωστόσο ο ίδιος και η οικογένειά του βίωσαν όλη τους τη ζωή μέσα από τις τραγικές συνέπειες του πολέμου. Προτού φτάσει στην Ελλάδα μόνος, ο Chalil είχε ήδη περάσει από ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι μέσα από διαφορετικές χώρες, είχε δει ανθρώπους να πεθαίνουν στον δρόμο και είχε κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα.

Τα τελευταία 15 χρόνια που ζει στην Ελλάδα εργάζεται ως ηθοποιός και παράλληλα ως πολιτισμικός διαμεσολαβητής και διερμηνέας. «Ομολογώ πως αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου», λέει ο ίδιος καθώς εδώ είναι που άνθισε η αγάπη του για την τέχνη και το θέατρο. Μέσα από το θέατρο βρήκε τρόπο να επικοινωνεί, να μοιράζεται πράγματα αλλά και να βοηθάει και άλλους πρόσφυγες να εκφραστούν.

Θυμάται πως όταν έφθασε στη χώρα δυσκολεύτηκε αρκετά. Τότε δεν υπήρχαν αρκετές οργανώσεις για τη στήριξη των προσφύγων με αποτέλεσμα να μην έχει καμία βοήθεια στο ξεκίνημά του. Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ενώ και ο ίδιος ο Chalil δραστηριοποιείται σε ομάδες και πρωτοβουλίες που προωθούν την ένταξη των προσφύγων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύω στον ανθρωπιστικό τομέα ως διερμηνέας. Η δουλειά του διερμηνέα δεν είναι απλή. Θυμάμαι ένα μικρό παιδί που το βοήθησα να πάει σχολείο, πλέον μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Είμαι τόσο χαρούμενος που βοήθησα να ανοίξει ένας καινούριο κόσμος γι’ αυτό το παιδί», εξηγεί.

Ο Chalil μιλάει επίσης με θέρμη για τους φίλους του στην Ελλάδα, όπως είναι ο Σταύρος. Με τον Σταύρο γνωρίστηκαν τυχαία, με αφορμή ένα θεατρικό σεμινάριο. Ο Σταύρος αγαπά εξίσου την τέχνη του θεάτρου, κάτι που τον οδήγησε να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Όταν έτυχε στη συνέχεια να βρεθούν στον ίδιο θεατρικό θίασο και να δουλέψουν για πρώτη φορά μαζί, ήταν, όπως λένε οι ίδιοι, μια υπέροχη εμπειρία.

«Με τον Σταύρο είμαστε κολλητοί, μαζί του γνώρισα και άλλους αξιόλογους ανθρώπους, ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο, την ποίηση, τον άνθρωπο από όπου και αν προέρχεται» εξηγεί ο Chalil.

"...Η αγάπη του για τη τέχνη, τον πολιτισμό και την εκμάθηση της γλώσσας τον οδήγησαν στην ομαλή ένταξή του στην Αθήνα... "

O Σταύρος περιγράφει πως μοιράζονται την ίδια αγάπη για τις παρέες, το καλό φαγητό, τις θεατρικές παραστάσεις και τις εκδρομές. Στα στέκια του κέντρου της Αθήνας έχουν άλλωστε περάσει ατέλειωτες ώρες συζητώντας για τις μικρές καθημερινές χαρές. «Από τον Chalil έχω μάθει να μην τα παρατάω ποτέ. Όταν σκέφτομαι την ιστορία του και τις δυσκολίες που έχει περάσει, λέω πως δεν έχω κανένα πραγματικό πρόβλημα στη δικιά μου ζωή», λέει ο Σταύρος.

01

Πες μας τη δική σου ιστορία

Αν έχεις κι εσύ μια ανθρώπινη ιστορία να μοιραστείς για κάποιον φίλο, συμμαθητή, συνάδελφο ή γείτονα στείλε μας λίγα λόγια, μια φωτογραφία ή ό,τι περιγράφει καλύτερα τη σχέση σας στο [email protected] ή ανέβασε την ιστορία σου χρησιμοποιώντας το hashtag #PlisiaZoume!

[email protected]

02

Στήριξε το έργο μας

Επείγουσα έκκληση για την Ουκρανία. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική.



Στείλε βοήθεια

03

Ενημερώσου

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεσαι σχετικά με τις ενέργειές μας και πώς μπορείς να βοηθήσεις.
© UNHCR PLISIAZOUME - Photo Credits: © UNHCR/Socialab
Design & Development by SOCIALAB