ΑΡΧΙΚΗ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ABOUT US

Reza & Ειρήνη

Η ιστορία τους

Το ζωντανό παράδειγμα ότι τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς για τον εαυτό μας

Ο Reza αναγκάστηκε να πάρει για πρώτη φορά τον δρόμο της προσφυγιάς στην ηλικία των 10 ετών για να ξεφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία στη χώρα του, το Αφγανιστάν. Το 2001, όταν χρειάστηκε να ξεριζωθεί για δεύτερη φορά, ξεκίνησε ένα ταξίδι στο οποίο χρειάστηκε να παλέψει κυριολεκτικά με τα κύματα. Ο 17χρονος τότε Reza κατάφερε τελικά να φθάσει ζωντανός στην Ελλάδα, μέσα σε μια βάρκα. Ήταν μόνος και τις πρώτες μέρες μετά την άφιξή του στη χώρα ήταν άστεγος καθώς δεν γνώριζε κανέναν. Μέχρι που βρέθηκε στον δρόμο του ένας άνθρωπος που τον βοήθησε να βρει ένα σπίτι να μείνει, χαρίζοντάς του πίσω την χαμένη του ελπίδα για ζωή.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Reza είχε αναπτύξει δεσμούς στην Ελλάδα, δούλευε και ολοκλήρωνε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του σε ελληνικό σχολείο.

Το 2014, ήταν η χρονιά που θα έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση. «Είχα περάσει από διάφορες δουλειές… ήθελα να είμαι ανεξάρτητος… έτσι άνοιξα το δικό μου εστιατόριο», μας λέει. Εξάλλου, πίστευε πάντα ότι το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους. Σήμερα μετράει οχτώ χρόνια επιτυχίας στην επιχείρησή του, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχει ήδη δημοσιεύσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ‘Χαμένες Ταυτότητες’. Παράλληλα έχει κάνει δική του οικογένεια και μαζί κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Ο Reza γνωρίζει ότι η καθημερινή πάλη με τη ζωή ανταμείβεται από ένα φιλικό καλημέρα και έναν πρωινό καφέ με έναν άνθρωπο που εκτιμά και στηρίζει την προσπάθειά του. Έναν άνθρωπο σαν την Ειρήνη.

Η Ειρήνη είναι μία από τους πολλούς Έλληνες πελάτες και φίλους του Reza. «Eίναι μια δυναμική γυναίκα, με πολλές ικανότητες», μας λέει για εκείνη. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχετικά με την ευαισθητοποίηση σε θέματα προσφύγων και τη στήριξη της ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες. H Ειρήνη, από τη μεριά της, μοιράζεται μαζί μας τον θαυμασμό που τρέφει για τον Reza, για τα όσα έχει καταφέρει, για το πείσμα του, το φιλότιμό του και τη δύναμή του να κάνει συνεχώς νέα πράγματα.

«Η Ελλάδα μού προσέφερε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, ό,τι έχω δημιουργήσει είναι εδώ»

«Ήταν εντυπωσιακό για μένα να βλέπω τον Reza να μοιράζεται τις εμπειρίες της ζωής του με εκπαιδευτικούς και μαθητές, το πόσο μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει ελπίδα στους άλλους ανθρώπους. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή τη συνέπεια που έχει ο λόγος του με όλα όσα κάνει στη ζωή του», λέει η Ειρήνη.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντικό συστατικό για τη φιλία τους, όπως είναι και για κάθε ανθρώπινη σχέση. Όπως λέει και ο Reza «Για εμένα είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον άνθρωπο». Πλέον η σχέση τους μετράει χρόνια, βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο όποτε χρειαστεί και η φιλία τους, αληθινή και αυθεντική, είναι και για τους δύο ένα πολύτιμο δώρο.

01

Πες μας τη δική σου ιστορία

Αν έχεις κι εσύ μια ανθρώπινη ιστορία να μοιραστείς για κάποιον φίλο, συμμαθητή, συνάδελφο ή γείτονα στείλε μας λίγα λόγια, μια φωτογραφία ή ό,τι περιγράφει καλύτερα τη σχέση σας στο [email protected] ή ανέβασε την ιστορία σου χρησιμοποιώντας το hashtag #PlisiaZoume!

[email protected]

02

Στήριξε το έργο μας

Επείγουσα έκκληση για την Ουκρανία. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική.Στείλε βοήθεια

03

Ενημερώσου

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεσαι σχετικά με τις ενέργειές μας και πώς μπορείς να βοηθήσεις.
© UNHCR PLISIAZOUME - Photo Credits: © UNHCR/Socialab
Design & Development by SOCIALAB